Viac ako 80 Rómov zo Žarnovice a okolia sa zúčastnilo infoseminárov zameraných na štart vlastného podnikania

Z regiónu
0 /

Občianske združenie Black and white organizovalo v Žarnovici v dňoch 15.-17.12.2023 bezplatné semináre pre záujemcov z radov Rómov o rozbeh samostatného podnikania v našom kraji.

„Celkovo sme zrealizovali 12 seminárov na témy: Právne formy podnikania (Štart/reštart vlastného biznisu), Ekonomické aspekty podnikania a Základy marketingu pre malých podnikateľov. Týchto sa zúčastnilo 84 záujemcov, z toho štvrtina boli ženy, čo nás veľmi teší,“

uviedol Andrej Kováč, predseda občianskeho združenia.

Prvý seminár „Právne formy podnikania (Štart/reštart vlastného biznisu)“ bol určený pre začínajúcich Rómskych podnikateľov, ktorí zvažujú, akú právnou formu si zvoliť na realizáciu svojho podnikateľského nápadu.

V rámci seminárov im prednášajúci lektori prezentovali porovnanie právnych foriem podnikania z rôznych hľadísk tak, aby záujemca o podnikanie pochopil rozdiely v zdaňovaní, odvodovom zaťažení, ručení za záväzky, odlišnosti v sume, ktorá je potrebná pri založení živnosti a s.r.o. či rozdiely vo flexibilite pri podnikaní týmto formami. Dôraz bol kladený na porovnanie s.r.o. a živnosti.

Následne v ďalšom seminári „Ekonomické aspekty podnikania“ boli jeho účastníkom prezentované ekonomické aspekty podnikania vrátane možností financovania začiatku podnikania a z akých zdrojov je optimálne financovať rozbeh vlastného biznisu.

Tretí tematický seminár „Základy marketingu pre malých podnikateľov“ predstavil zúčastneným Rómom prvky marketingového plánovania (od Analýzy situácie cez Určenie cieľov a stratégií až po tvorby Marketingových program), vhodné nastavenie marketingového mixu a odporúčania v prípade komunikačných aktivít s cieľom  získania prvých zákazníkov pre svoje produkty a služby.

Predmetné semináre boli súčasťou projektu s názvom „ROMA-HUB / Prácou k lepšiemu životu (Buťaha kijo feder džvipen)“, ktorý občianske združenie realizuje s finančnou podporou Nadácie Ministerstva hospodárstva SR na rok 2023.

„Zámerom tohto nášho projektu je prostredníctvom rôznorodých aktivít, vrátane úspešne realizovaných seminárov, pomôcť jednotlivcom z rómskej komunity, ktorej príslušníci sú najviac ohrození sociálnym a ekonomickým vylúčením. Dostatok informácií o podnikaní, ako s ním začať, na koho sa obrátiť, akým spôsobom riešiť konkrétne situácie, ktoré prináša podnikateľský život, predstavuje základný pilier činnosti ROMA-HUBu, nami zriadeného edukatívno-informačného Centra podpory podnikania a vzdelávania,“

doplnil Kováč.

Zdroj: (bm) a ROMA-HUB, Foto: ROMA-HUB