Príroda bez hraníc: Švábovitý a iný hmyz v našej blízkosti, jeho regulácia

Príroda
0 /

Výstava „Pozoruhodné šváby – nepanikárte“ v Tihányiovskom kaštieli si našla svojich priaznivcov. Viac ako 30 druhov vystavených švábov sú skôr zberateľské skvosty, ako hmyz, ktorý by nám znepríjemňoval život.

No bohužiaľ aj medzi švábovitým hmyzom sa nájde pár nepriateľov, ktorí nie sú vítanými spoločníkmi v našich príbytkoch. Ako si ich nepustiť do bytu a chrániť sa pred nimi povie Rudolf Hromada z Katedry verejného veterinárskeho lekárstva a welfare zvierat v Košiciach.

Stredoslovenské múzeum – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja v rámci podujatia Príroda bez hraníc privíta v Tihányiovskom kaštieli v utorok 12. decembra 2023 o 17:00 hod. odborníka Rudolfa Hromadu, ktorý sa vo svojej profesii sústreďuje na prevenciu a represiu výskytu škodcov v blízkosti človeka.

„Keďže výstava je venovaná švábovitému hmyzu,  prvá časť bude preto venovaná škodcom, ktorý sa vyskytujú v našej blízkosti rus domový a šváb obyčajný sú spoločníci, ktorých nechce mať doma nikto. Povieme si viac o  prevencii a represii ich výskytu a prejdeme aj na voľne žijúci švábovitý hmyz na našom území,“

hovorí Rudolf Hromada.

Moľa potravinová

Moľa potravinová

V poslednom období sa čím ďalej hovorí o rozmnožení škodlivého hmyzu v domácnostiach, ako napríklad ploštica posteľná, sietničky, obrúbnica americká či ploštička lipová. Spoločnosť v domácnostiach nám však robí aj iný hmyz, moľa potravinová, moľa šatová, mravec faraónsky, kútovky či lienka východná.

Ploštica posteľná je svetloplachá. Preto sa zväčša cez deň ukrýva v úzkych a tmavých priestoroch. Najčastejšie sa vyskytuje priamo v posteli alebo v jej blízkosti. Ploštica je nelietavý hmyz a pri presune jej môže drobný prach a omrvinky vytvoriť veľkú prekážku. Preto nie je pravda, ako sa ľudia často domnievajú, že ploštica posteľná pochádza zo špiny. Prenáša sa migráciou ľudstva. Netreba pri jej objavení strácať hlavu. Aj keď sa dá ploštica spoľahlivo zlikvidovať výhradne odborným zásahom, netreba preto zúfať,“

dopĺňa odborník Hromada.

Moľa šatová

Moľa šatová

Rudolf Hromada bol od malička bol vedený k láske k prírode. Po Strednej poľnohospodárskej škole v Košiciach následne študoval na Univerzite veterinárskej medicíny v Košiciach.

Postgraduálne štúdium ukončil na UVLF odbor infekčné a parazitárne choroby. Dnes vyučuje etiku v kynológii, základy ekológie, hygienu chovu zvierat a ochranu životného prostredia.

Zdroj: Dana Kurtíková , Foto: SSM a ilustračné