Banskobystrický pivovar prináša na trh pivné novinky, pripravuje výstavbu experimentálneho pivovaru

SPRÁVY
9 /

Úspešný Banskobystrický pivovar so sídlom na Sládkovičovej 37 propaguje kvalitnú značku Urpiner tradičnými druhmi obľúbených pív, ale aj pivnými novinkami. V areáli pivovaru by mal podľa materiálov v zisťovacieho konaní EIA vyrásť experimentálny pivovar.

Novinky Urpineru

Už pred časom to bola desiatka Urpín 89! Nedávno predstavil Banskobystrický pivovar nové pivo Juniper 10°. Ide o pivo, ktoré je ochutené o prírodnú arómu borievky. Podľa pivovaru je to na leto správne vytuningovaná desiatka s príchuťou borievky.

 

Ďalšou novinkou je  pivo Urpín 93. Značka Urpín bola známa ešte za socializmu. Noví majitelia od nej upustili po tom, čo si zhoršila renomé zlou kvalitou piva. Tentoraz ide podľa pivovaru o 11-stupňový ležiak:

„Je to „niečo medzi“, teda ani 10-ka ani 12-ka, ale stred, čiže 11-ka. Do  harmónie starostlivo vyberaného výnimočného sladu a chmeľu sme pridali trochu pedál na horkosť.“

Experimentálny pivovar

Banskobystrický pivovar, a. s. pripravuje vo svojom areáli výstavbu malého experimentálneho pivovaru. V mnohých smeroch bude špecifický.

Na stránke https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/experimentalny-pivovar- sa v popise zámeru pivovaru uvádza:

„Cieľom navrhovanej činnosti  je inštalácia technológie experimentálneho pivovaru určená pre vývoj nových druhov pív. Technológia umožní simulovať všetky procesy prebiehajúce pri varení piva vo veľkom pivovare, aby bolo možné poznatky získané v experimentálnom pivovare využiť pri varení piva vo veľkých objemoch.“

Nová technológia má byť situovaná v priestoroch existujúceho areálu Banskobystrického pivovaru, ktorý by mal zvýšiť kapacitu o dvetisíc hektolitrov piva ročne.

Kým teraz má pivovar kapacitu 130 tisíc hektolitrov piva, po novom by to malo byť na úrovni 132 tisíc hektolitrov piva s 10-hektolitrovou varňou.

V novom pivovare chcú majitelia len testovať a vyvíjať nové druhy piva, v materiáli sa však hovorí aj  o plničke KEG sudov či ručnej plničke fliaš.

Pivovar Urpiner si touto výstavbou môže otvoriť cestu do kategórie tzv. remeselných pivovarov. Predkladaná technológia bude slúžiť na vývoj nových výrobkov a ich následný predaj.

Autor: (tom), Foto: Banskobystrický pivovar a ilustračné