Farmárske trhy, remeselníci, ukážky sokoliarstva alebo včelárstva. A taktiež sprievodný program v podobe divadelných predstavení, detskej školy varenia či ukážky rezu a vrúbľovania ovocných stromčekov. Tým všetkým v sobotu zaujal areál SOŠ Pod Bánošom 80.
Organizátori Otvárania Bánoša, ktorými sú Stredné odborné učilište Pod Bánošom v spolupráci s Vidieckym partnerstvom Banskobystrického kraja, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska, BBSK a Mestom Banská Bystrica, tak ako po iné roky pripravili zaujímavý program pre všetky vekové kategórie.
Prišli tisícky návštevníkov nielen z nášho mesta, ale i širokého okolia. Dobroty, delikatesy a chuťové poháriky lákajúce maškrty našli takmer v štyridsiatke stánkov.
Išlo hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske či bylinné produkty, ovocie, zeleninu, vína aj remeselné pivo. Pripravené boli aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti.
Ľudia si mohli pochutiť na rôznych druhoch gulášov, haruli, trhancoch a ďalších pochutinách z rodinných fariem, vrátane výborných sladkostí. Zaujali aj drobnochovatelia, sokoliari, včelári či jazdenie na koňoch.
„Snažíme sa o to, aby sme predstavili hlavne prvovýrobcov a ich produkty. Na trhoch nenájdete žiadne výrobky z masovej výroby alebo z dovozu,“
skonštatoval Pavel Fiľo, riaditeľ školy.
Osemdesiat stánkov patrilo ľudovým remeselníkom a ich výrobkom, ktoré boli tiež zaujímavé. Svoje miesto tu mali včelári, rezbári, remeselníci, záhradkári, drobnochovatelia, detská škola varenia a množstvo ľudových výrobkov. Návštevníci mohli oceniť kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont či Tekov.
Podujatie organizátori tradične pripravili v termíne vyháňania oviec na pašu, a tak nečudo, že si ho mnohí spájajú so začiatkom jari a symbolickým zahájením poľnohospodárskej sezóny v Banskobystrickom kraji.
Zdroj: (tom) a Mesto BB, Foto: FB mesta