Brezno pripravilo pozemky pre nový priemyselný park a ekologickú obytnú štvrť, beží verejná obchodná súťaž

Z regiónu
0 /

V Brezne  chcú stavať nový priemyselný park a ekologickú mestskú štvrť. Pre potencionálnych investorov pripravila samospráva verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemkov.

Nový priemyselný park

Mesto Brezno v snahe pozdvihnúť ekonomiku a zamestnanosť v celom regióne pripravilo lokalitu na nový priemyselný park. Pozemky vo vlastníctve mesta sú určené na výstavbu priemyselnej zóny.

Keďže v meste Brezno doteraz chýbali ucelené pozemky na výstavbu priemyselného parku, predstavitelia miestnej samosprávy sa rozhodli konať. Miera nezamestnanosti v okrese Brezno k 31. 12. 2022 predstavovala 6,63 %.

Vizuál nového priemyselného parku

Vizuál nového priemyselného parku

Lokalita je vhodná na nevýrobné služby, remeslá a opravárenské služby, drobné prevádzky, drobnú priemyselnú výrobu, sklady, parkoviská, parkovacie garáže, hromadné garáže, garáže a odstavné státia pre nákladné autá, logistické haly, prívesy, autobusy, čerpacie stanice PHM.

Predmetom súťaže o najvhodnejší návrh na uzatvorenie kúpnej zmluvy na predaj pozemkov určených na výstavbu priemyselného parku v Brezne, časť Rohozná sú dve parcely, jedna s výmerou 106 031 m2 a druhá 34 139 m2. Minimálna kúpna cena je 35,00 eur/m2.

Primátor mesta Tomáš Abel hovorí:

Mesto Brezno aktívne pracuje aj na zlepšení kvality napojenia na cestu I/72 a to novou projekciou cestnej križovatky v tejto lokalite a dobudovaním autobusových zastávok pre budúcich nových obyvateľov a zamestnancov. V pláne má v danej lokalite vybudovať nové cyklotrasy a taktiež zabezpečenie projekcie a neskoršej realizácie technickej infraštruktúry pre celé priľahlé južné pozemky určené pre bývanie obyvateľov.“

Tomáš Abel

Tomáš Abel

Ďalej Abel dodáva:

„Mestská časť Rohozná je na trase cesty prvej triedy I/72 vzdialená o centra mesta Brezno 3 km a od krajského mesta Banská Bystrica 46 km, od mesta Tisovec 29 km, od mesta Liptovský Mikuláš 55 km, od mesta Rimavská Sobota 67 km. V blízkosti sa nachádza aj železničná zástavka. Neďaleko je vysokotlaký plyn a fotovoltaická elektráreň.“

Priemyselný park

Priemyselný park

Investičná príležitosť v novovznikajúcej ekologickej mestskej štvrti

Brezno je bránou do Nízkych Tatier a Slovenského Rudohoria. Aktuálne  ponúka na predaj pozemky určené na výstavbu rodinných a rekreačných domov v plánovanej novovznikajúcej ekologickej mestskej štvrti.

Záujemcovia majú možnosť získať pozemky v atraktívnej časti mesta, Rohoznej s jedinečným výhľadom na panorámu Nízkych Tatier. K dispozícii je 80 parciel s priemernou výmerou cca 1 000 m2 určených na výstavbu rodinných a rekreačných domov.

Pozemky sú v nádhernom prírodnom prostredí Hájnej hory, lemované z východnej strany lesmi. Táto budúca štvrť bývania je navrhovaná ako ekologické bývanie s prednostne využívanými prvkami fotovoltaiky, solárnych panelov, tepelných čerpadiel, používaním dažďovej vody v maximálnej miere ako vody úžitkovej a podobne.

IBV

IBV

Lokalita sa pýši okrem blízkosti Nízkych Tatier, kde si na svoje prídu milovníci turistiky, či lyžovačky aj inými čarovnými miestami v okolí. V rozmedzí 10 – 15 minút autom sa od danej lokality nachádza v malebnej doline sedla Zbojská obľúbený Zbojnícky dvor a reštaurácia Salaš Zbojská, históriou dýchajúca Čiernohronská železnica, Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline, Bystrianská jaskyňa, vyhliadkové veže, lyžiarske strediská, rôzne doliny a kotliny vhodné na prechádzky či turistiku. Toto všetko a mnoho ďalších čarovných miest ponúka táto prírodou obkolesená lokalita.

Brezniansky primátor Tomáš Abel k tomu uvádza: 

„Predmetná nová obytná štvrť je plánovaná ako „Ekologická štvrť“, ktorá bude v maximálnej možnej miere využívať obnoviteľné zdroje energií –  fotovoltaické panely, solárne panely, tepelné čerpadlá, zber dažďovej vody a jej opätovné využitie (úžitková voda). V lokalite určenej na výstavbu rodinných domov bude vybavenosť inžinierskych sietí, ekologické a vodné prvky, zóny pre relax s vybavením a zázemím pre služby. Minimálna kúpna cena je 59 eur/m2.“

Primátor Tomáš Abel

Primátor Tomáš Abel

Podmienky obidvoch obchodných verejných súťaží sú zverejnené na úradnej tabuli mesta Brezno, na webovom sídle mesta v sekcii Ponuka majetku mesta, ako aj na stránke www.pozemkybrezno.sk. Lehota na predkladanie súťažných návrhov končí dňa 2. marca 2023 o 11:00 hodine.

Tlačivo záväznej súťažnej ponuky a základné informácie je možné získať:

– na adrese: Mesto Brezno, Námestie gen. M. R. Štefánika 1, 977 01 Brezno, odbor právny a majetkový, kancelária č. 25

– na webovom sídle mesta

– e-mailom na adrese: lucia.lickova@brezno.sk;

– informácie aj telefonicky na č. telefónu: 048/6306262

Rohozna vizuál

Rohozna vizuál

Zdroj: Andrej Barančok , Foto: mesto Brezno, ilustračné a vizualizácie