Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi je 26. júna

SPRÁVY
6 /

Medzinárodný deň proti zneužívaniu droga nezákonnému obchodovaniu s nimi sa každoročne koná 26. júna s cieľom posilniť činnosť a spoluprácu pri budovaní sveta bez zneužívania drog. Úrad pre drogy a kriminalitu OSN (UNODC) volí každý rok ústrednú tému tohto medzinárodného dňa.

Keďže v roku 2022 sme aj naďalej svedkami rozsiahlych humanitárnych kríz a pandémia COVID-19 je stále veľkou globálnou zdravotnou krízou, UNODC tento rok venuje pozornosť nadnárodným drogovým problémom vyplývajúcim z krízových situácií. Tohtoročnou témou je ,,Riešenie drogových problémov v podmienkach zdravotných a humanitárnych kríz“.

Aj vďaka tomu, že vo svete vzrastá zmysel pre globálnu solidaritu, ako aj potreba postarať sa o všetkých v čase krízy, vyzýva UNODC prostredníctvom kampane #CareInCrises na spoluprácu v celosvetovom úsilí riešiť problémy súvisiace s drogami.

Vlády, medzinárodné organizácie a všetky zainteresované strany by mali urýchlene prijať opatrenia na ochranu ľudí, vrátane posilnenia prevencie a liečby drogovej závislosti a boja proti nezákonnému obchodovaniu s drogami.

Najčastejšou a dlhodobo najkonzumovanejšou legálnou drogou na svete je alkohol. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) konzumácia alkoholu prispieva celosvetovo k trom miliónom úmrtí ľudí každý rok.

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici sa vo svojich zdravotno – výchovných aktivitách venuje problematike drogovej prevencie vo forme prednášok na základných a stredných školách,“

uvádza Michaela Ondirová  z RÚVZ Banská Bystrica.

V roku 2022 sa zatiaľ uskutočnilo12 prednášok na ZŠ a SŠ na tému „Závislosti“ a „Riziká užívania alkoholu a prvá pomoc pri intoxikácii alkoholom“ s celkovým počtom 340 edukovaných.

V realizácii zdravotno – výchovných aktivít s protidrogovou tematikou pokračuje oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB aj v ďalšom období.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi uskutočňuje RÚVZ BB v spolupráci so školami výtvarnú aktivitu s názvom „Takto trávim svoj voľný čas“. Aktivita je určená pre deti a mládež vo veku od 10 do 15 rokov s trvaním do 30. júna 2022.

Úlohou detí a mládeže je kresbou znázorniť ako trávia svoj voľný čas. Cieľom výtvarnej aktivity je zvýšiť povedomie o téme návykových látok a podporiť zmysluplné trávenie voľného času, ktoré nezahŕňa užívanie návykových látok. Najzaujímavejšie kresby (3) budú zverejnené na webovej stránke a sociálnych sieťach RÚVZ BB a odmenené malými darčekmi.

Zdroj: Michaela Ondirová  , Foto: ilustračné