Stretnutia s minulosťou priblížia osobnosť Mórica Augusta Beňovského

História
0 /

Obľúbené cyklické podujatie Stretnutia s minulosťou pokračujú aj v roku 2022. Odštartujú ho prednáškou historika Patrika Kuneca, ktorý návštevníkom priblíži dve najvýznamnejšie kapitoly z dobrodružného života uhorského šľachtica Mórica Augusta Beňovského.

Podujatie sa výnimočne uskutoční v priestoroch Matejovho domu, a to už túto stredu 26. januára 2022  o 17:00 hod. Historik Patrik Kunec priblíži v prednáške dobrodružné životné osudy Mórica Beňovského nielen na podklade jeho publikovaných memoárov, ale aj originálnych, doteraz nepublikovaných prameňov z francúzskych archívov.

Móric August Beňovský

Móric August Beňovský

„Osobnosť Mórica Augusta Beňovského si predstavíme v súvislostiach s jeho útekom z ruského zajatia na Kamčatke, následnou plavbou Tichým oceánom okolo severoamerického a ázijského pobrežia až do Číny v roku 1771, ako aj jeho kolonizačnými aktivitami v službách Francúzskeho kráľovstva na ostrove Madagaskar v rokoch 1773 – 1776,“

približuje Patrik Kunec z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Patrik Kunec

Patrik Kunec

Historik zároveň upozorňuje, že Beňovského plavba Pacifikom v roku 1771 bola prvou, ktorú uskutočnil neruský Európan a o sedem rokov skôr predbehla známejšiu objaviteľskú plavbu anglického moreplavca Jamesa Cooka.  Móric Beňovský jej priebeh detailne opísal vo svojich memoároch a neskôr vytvoril aj mapu realizovanej plavby.

„V prípade jeho kolonizačného pôsobenia na Madagaskare mal za úlohu vytvoriť nový obchodno-vojenský post na severovýchodnom cípe ostrova. Hoci jeho takmer trojročné úsilie napokon nebolo úspešné, v Beňovského opise jeho aktivít sa zachovali cenné informácie o Madagaskare a jeho obyvateľoch,“

dodáva Kunec.

Stredoslovenské múzeum v rámci podujatia Stretnutia s minulosťou ponúkne aj vo svojich ďalších pokračovaniach prehľad najvýznamnejších osobností, ktoré kedysi formovali Slovensko. Už vo februári historik Dušan Škvarna návštevníkom múzea priblíži jednu z najvšestrannejších osobností moderných slovenských dejín – Ľudovíta Štúra.

Zdroj: Kristína Hatarová  , Foto: ilustračné a archív