Nočná výprava do praveku

Výstava
0 /

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici opäť ponúka svojim návštevníkom jedinečný zážitok. Prostredníctvom výstavy, ktorú pripravili jeho pracovníci spolu s akad. arch. Róbertom Viktorom Němečekom – s názvom PALEOART, sa môžu ocitnúť razom v dávnej minulosti. Jeho diela ich vtiahnu do tajomného „umenia“ praveku v piatok 21. augusta 2020, výnimočne už aj počas nočnej prehliadky.

Výstava v Tihányiovskom kaštieli predstavuje pohľad na majstrovské jaskynné fresky prehistorického človeka z obdobia mladého paleolitu (približne pred 30 000 až 12 000 rokmi). Návštevníci sa tak ocitnú zoči – voči verným obrazom pretaurov, mamutov, nosorožcov a levov jaskynných. Nástenné diela však okrem prírodných javov a zvierat v sebe skrývajú aj značnú dávku mystiky, symbolizmu a magickej krásy.

Autor výstavy akad. arch. Róbert Viktor Němeček pripomína, že jeho tvorba predstavuje len drobnú časť mozaiky z obdobia paleolitu. Jeho cieľom je poukázať nie len na vývin spoločnosti, ale aj na vysoké umelecké a technické prevedenie malieb.

„Tvorcovia obrazov dosiahli tak vysokú úroveň, akej sa počas niekoľkých nasledujúcich tisícročí zobrazovacia tvorba ani nepriblížila. Stalo sa tak aj napriek tomu, že obrazy vznikli použitím len veľmi obmedzeného a primitívneho výtvarného materiálneho vybavenia,“

hovorí paleontológ Stredoslovenského múzea Csaba Tóth.

Obdobie konca poslednej doby ľadovej  či atmosféru  slávnej jaskyne Altamira v Španielsku si návštevník môže vychutnať vo výstavných priestoroch Tihányiovského kaštieľa v Banskej Bystrici, kde je inštalovaná unikátna výstava PALEOART – výprava za tajomným umením praveku.

„Našim návštevníkom sa vždy snažíme ponúknuť niečo výnimočné. Aj preto sme sa rozhodli sprístupniť toto podujatie počas nočných hodín. V piatok, 21. augusta 2020, v čase od 20:00 – 24:00 hodiny naši lektori prevedú záujemcov o tento zážitok krásnymi a tajomnými zákutiami praveku. Verím, že sa nám tak podarí vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru, ktorú si naši návštevníci ešte dlho zapamätajú,“

vysvetľuje zástupca riaditeľa SSM Matúš Molitoris.

Nočná prehliadka výstavy PALEOART – výprava za tajomným umením praveku, sa koná v hodinových vstupoch. Prvý vstup je možný o 20:00 hod. a posledný o 23:00 hodine. Tihányiovský kaštieľ bude v piatok výnimočne otvorený len od 20:00 hodiny, pričom sa sprístupní iba samotná výstava.

Zdroj: Kristína Hatarová, Foto: SSM a ilustračné