Kuchárske povolanie je vo všetkých vyspelých krajinách vysoko cenené. Vo Francúzsku je samozrejmosťou, že práve kuchári sa stávajú majiteľmi reštaurácií.
Čakanie na Michelinské hviezdy je vždy plné napätia. Slovensko sa tak ďaleko nedostalo. Máme špičkových kuchárov, len na ich uplatnenie nemáme vytvorené podmienky. Ceny jedál v Michelinských reštauráciách sa pohybujú od 100 eur vyššie a na niečo také jednoducho nemáme. Možno ešte v Bratislave, kde sú najvyššie príjmy.
Kuchárske remeslo, ako umenie a zdroj hrdosti však ožíva aj u nás. A aj v Banskej Bystrici. Napomáha tomu i Gastro Cup, ktorý bude v tomto roku 13. a 14. apríla v hoteli Lux.
Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov je certifikovaný svetovou organizáciou kuchárov. No a ja som sa stretol s Richardom Cisárom, podpredsedom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Rozhovorili sme sa o tom, aká bude najbližšia akcia.
Veľmi správne začal súťažami juniorov, teda budúcich kuchárov. Do súťaže sa hlásilo viac záujemcov, ako mohli akceptovať. Prídu Česi, Maďari, študenti z Rimavskej Soboty, Lučenca, Žiliny, Banskej Bystrice, Zvolena, Bratislavy, či Púchova.
Toto je jedna z budúcností cestovného ruchu, ktorý je úspešný vtedy, keď okrem rôznych atraktivít ponúka aj špičkovú kuchyňu. Dobré jedlo k dovolenkám či víkendovým pobytom jednoducho patrí.
V seniorskej súťaži uvidíme špičkových kuchárov z celého Slovenska. Medzi nimi aj Andreja Rotha – Slovenského majstra kuchára. Pre zaujímavosť, varí v jednej z reštaurácií v Banskej Bystrici. Bude tu aj špičková cukrárka z Púchova, Jožka Zaukolcová a šéfovať všetkému bude Ján Michna, riaditeľ súťaže. Inak, šéfkuchár z Banskej Bystrice a predseda banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov.
Program bude bohatý a nápaditý. V piatok bude napríklad malých školákov učiť vareniu Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Nech sa v deťoch prebúdza záujem o toto krásne povolanie.
Organizátori prišli aj s novinkou, súťažou o najlepšiu reštauráciu v Banskej Bystrici. Jedlá bude hodnotiť porota, ale aj laická verejnosť. Rozhodnutie padne v sobotu popoludní. Tak, niečo takéto v Banskej Bystrici tiež ešte nebolo.
Ako na tom budú milovníci sladkostí? Už názvy prehliadok niečo naznačujú. Poézia v gastronómii a Reštauračné zákusky. (Inak, hneď som trochu provokoval, aby sa našlo niečo aj pre diabetikov.) Súčasťou podujatia je výstava partnerov zameraná prevažne na slovenské výrobky.
Podstatou súťaže je uprednostňovať využitie regionálnych surovín, podpora domácej slovenskej gastronómie. Aj vysoko sofistikovanej, takej, ktorá ukáže, že slovenská kuchyňa drží krok zo svetom a stáva sa dôležitou súčasťou cestovného ruchu.
Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: Mirka Chabadová a ilust.