Táto akcia má už viac ako desať rokov a patrí jej popredné miesto medzi kultúrno-spoločenskými podujatiami v okrese Banská Bystrica. Je zároveň aj Dňom obce Hiadeľ, tohto roku v sobotu 16. septembra 2017.
Tradícia Hiadlovského Krumplovníka
Ide o obecnú slávnosť, ktorú organizujú v druhej polovici septembra poslanci Obecného zastupiteľstva v spolupráci so starostom obce Ondrejom Snopkom, dobrovoľníkmi a sponzormi. Stretávajú sa tu hiadlovskí rodáci aj nerodáci.
Pečie sa Krumplovník, na ktorom si majú možnosť pochutiť návštevníci. Zároveň prebieha súťaž o najchutnejší Krumplovník, ktorý vyhlási porota. Pri bohatom sprievodnom programe sa všetci zabávajú až do rána.
Tradícia začala v roku 2004 ako ohlas na zachovanie tradícií v obci a bola spojená s oslavami 580. výročia prvej písomnej zmienky o obci Hiadeľ. Po dvojročnej pauze bola súťaž „O najlepší hiadlovský krumplovník“ obnovená v roku 2007.
Každoročne súťažia jednotlivci z obce aj mimo nej o najlepší a najchutnejší Hiadlovský Krumplovnik, ktorý na základe viacerých kritérií hodnotí 5 – členná porota. Súťaží sa o zaujímavé ceny. Zároveň sa obec snaží návštevníkom vždy pripraviť zaujímavý hlavný aj sprievodný program tak, aby si prišli na svoje všetky vekové skupiny a každoročne sa do obce radi vracali.
Rok 2017
Tento rok majú na sobotu 16. septembra organizátori opäť pripravený pre deti skákací hrad, detský kútik, maľovanie na tvár, folklórne skupiny Drienku a Bystrinu, vystúpenia detí zo ZŠ s MŠ a SZUŠ Hiadeľ, Keltskú skupinu Fuarain, silácku show a bohatú tombolu.
Večer medzi návštevníkov zavíta hviezda diskoték na prelome storočí 90 Verona z Českej republiky. Až do rána bude pre všetkých diskotéka s DJ Lampetom. Nebude chýbať chutné občerstvenie od poľovníkov, hasičov a futbalistov. Samozrejme aj Hiadlovský Krumplovník, ktorý už od skorého rána bude pripravovať a piecť viac ako desiatka žien.
Krumplovník
Už naši prastarí otcovia a mamy pripravovali toto výborné jedlo zo zemiakov a múky. Vtedy to bolo jedlo na prežitie, teraz pochúťka, za ktorou sa po nedeľnom obede len tak zapráši.
Je to jedlo nenáročné na suroviny, ktorým dokázali zasýtiť nielen seba, ale aj svoje rodiny. V podstate je to cesto z nahrubo postrúhaného zemiaku, zmiešané s múkou, soľou, rascou a trochou mlieka, ktoré sa dá na hrúbku cca 1 cm na vymastený plech a v rúre sa do chrumkava upečie.
Presnú receptúru sa nikdy nedozvieme, ale vekom si ho každá hiadlovská rodina prispôsobila na svoj obraz. Nech je súčasťou cesta čokoľvek (škvarky, slaninka, vajce či kyslá kapusta), lepšiu pochúťku vraj nemá nikto na Slovensku. Ten kto porovnáva Krumplovník – jedinečné hiadlovské jedlo s haruľou, nevie o čom hovorí. Túto špecialitu treba ochutnať na Dňoch obce.
Recept na jeden plech
Osem zemiakov, 1 vajce, 1 čajová lyžička soli, trochu rasce, 3 polievkové lyžice polohrubej múky a 3 polievkové lyžice hladkej múky.
Zemiaky nastrúhať na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatistú farbu, potrieme Krumplovník jemnou vrstvou masla alebo oleja.
Autor: (dem), Foto: ilust.