Hlavným motívom tohto tradičného podujatia v Rudlovej – Sásovej je pripomínanie si chýrneho pnajpredávanejšíeho produktu Sásovänov na banskobystrickom zeleninovom trhu. Sásovská uhorka mu kraľovala od roku 1872.
História pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17. storočia. V roku 1872 na banskobystrickom zeleninovom trhu tieto uhorky presadili kvalitou natoľko, že vznikol pojem „Sásovská uhorka“ a starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“.
Sobotňajší podvečer od 17:00 – 20:00 hod. na ihrisku Rudohorská patril 6. ročníku „Dňa Sásovskej uhorky 2017“. Prvé podujatie tohto typu sa uskutočnilo v Sásovej pred 145 rokmi. Na Slovensku je to jediná akcia s týmto produktom, ktorá prináša návštevníkom nielen uhorkové špeciality, ale aj sladké dobroty zo zeleniny, trh a zaujímavý kultúrny program.
Kultúrny program pre deti začal uvedením Sídliskového večerníčka Janko Hraško v podaní Harry Teater. Potom spolu s principálom divadla Jánom Haruštiakom otvoril Deň Sásovskej uhorky správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár.
Potom začala koštovka tradičnej sásovskej úpravy uhoriek, sladkých dobrôt zo zeleniny, pomazánky Alfa Bio a predstavil sa aj sásovský zeleninový trh miestnych produktov. Pre deti boli pripravené rôzne nafukovacie atrakcie vrátane trampolíny, potešil ich aj šašo a flašinet.
„Gastronomické pomenovanie Sásovská uhorka sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky,“
hovorí Ján Kollár.
V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.
Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová