FOTO: Gastro Cup 2016 v Luxe chutil na jazyku a potešil aj oko labužníkov

SPRÁVY
1 /

V piatok a sobotu sa v banskobystrickom Hoteli Lux uskutočnil Gastro Cup 2016 spojený s II. prezentačno – súťažnou výstavou kuchárov a cukrárov. Pripravené jedlá či zákusky majstrov gurmánskeho umenia nielen pohladili chuťové poháriky, ale boli zážitkom aj pre oko návštevníka.

Dvojdňový gastronomický festival na vysokej úrovni

V piatok dopoludnia to bola súťaž „Teplá kuchyňa” s varením naživo kuchárov v kategórii Junior z 13 stredných hotelových škôl. Témou bol pstruh na akýkoľvek spôsob. Študenti vystavovali spolu so seniormi  aj svoje cukrárske umenie.

Juniorské kreácie na tanieroch znesú tie najprísnejšie kritériá a určite by sa za ne nehanbili ani vo vyberaných reštauráciách. Možno preto sa prišiel pozrieť na ich prácu aj známy banskobystrický šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood Peter Kulhány.

Riaditeľ Banskobystrického Gastro Cupu 2016 a známy šéfkuchár Ján Michna  o gastrofestivale pre náš portál uviedol:

„Úroveň tohtoročného II. ročníka je vysoká. Máme tu jednu z najväčších účastí gastronomických súťaží na Slovensku. Zatiaľ nás predčilo iba Danubius Gastro v Bratislave Je tu 21 kuchárov juniorov a cukrárov, ale aj 12 špičkových kuchárov – seniorov z celého Slovenska. Predstavil sa aj maďarský kuchár z Egru, prisľúbení českí kuchári súťažili na domácom festivale.

Zaujímavé prezentácie

Zaujala aj kuchárska show šéfkuchára pána Suchánka z LaLoraine. Známa Bakery Group zároveň vystavovala svoje vynikajúce pekárenské výrobky, ktoré mohli návštevníci ochutnať.

V sobotu súťažili v kuchárskom umení seniori a veru bolo sa na čo pozerať. Podvečer nasledovalo slávnostné vyhodnotenie súťaží.

Počas festivalu vystavovala a predávala vonné sviečky a ďalšie výrobky spoločnosť PARTYLITE Candles. Svoju vôňu si tu našiel asi každý, kto to skúsil.   K dispozícii boli aj skvelé nemecké biele vína či vyberaná zrnková káva na všetky spôsoby.

Skvelá prírodná káva

„Máme tu kávu z Etiópie, oblasť Sidamo. Praží sa kratšie, ako bežné kávy, preto sú zrnká svetlejšie. Je to nielen zdravšie, ale hrajú v nej viac ovocné tóny, napokon káva je v podstate ovocie. Pripravuje sa chemexom vo veľkej sklenenej banke s dobrými termálnymi vlastnosťami, filtračnou metódou. Voda má teplotu 92 ?C, necháme pôsobiť zhruba 4 minúty a s chuťou pijeme. Filtrovaná káva má telo čajové vodovejšie, espresso je také hustejšie olejovitejšie,“

informoval nás Peter Doboš zo spoločnosti Talianska káva s.r.o..

Predstavil nám aj novinku zo sušených kávových šupiek, ktoré sú pri spracovaní kávových zŕn vlastne odpadom. Zrelé kávové plody sú červené a pripomínajú čerešne:

„Robíme z toho nápoj Cascara. Spôsobom prípravy pripomína čaj. Nestráca však kofeín, dokonca obsahuje viac vitamínov a zdraviu prospešných antioxidantov. Pri doporučenom pomere 15 – 20 gramov na pol litra vriacej vody necháte Cascaru vylúhovať päť až desať minút a môžete servírovať, prípadne dochutiť ako čaj.“

IMG_8742

Gazdovská hydina, zelené farmy a sprievodné akcie

Silvia Jurdíková zo spoločnosti Corvinus s.r.o. Rimavská Sobota, ktorá obhospodaruje chov gazdovskej hydiny Matejov Dvor vo Veľkom Blhu a Zelené farmy, nám o ich produkcii povedala:

Máme welfér hydinu. Chováme ju voľne, hydina má zdravý životný štýl, s úsmevom sa dá povedať, ako keď ľudia chodia do wellness. Celoročne má hydina zelenú zložku potravy, stále je vonku. Sú to kurence, sliepky aj nosnice ,kohúty, morky, kačky, husokačky a husi. 1. Mája otvárame predajnu v Banskej Bystrici na ulici T. Vansovej 19 pri Striebornom námestí.“

Už teraz je možné objednať si u nich živú hydinu na www.matejpovdvor.sk. V banskobystrickej predajni budú predávať hydinové gazdovské  mäso a vajíčka. Pripravujú predaj králičieho a jahňacieho mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, domácich cestovín, medu a včelých produktov, domácich zaváranín a štiav, vína či destilátov  bez chémie zo zelených slovenských fariem.

Sprievodnými akciami boli Cukrár banskobystrického Gastro Cupu, degustácia vín z Mosely – vyberanevina.sk, prezentácia gastro technológií – GastroRex, prezentácia výrobkov LaLorraine a Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica. Šikovní študenti a študentky  z tejto školy nám namixovali jedinečné drinky. Jedným slovom bola to skvelá gastronomická akcia v Banskej Bystrici.

http://www.corobim.sk/video/jan-michna/

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová