Skvelý úspech pre Banskú Bystricu: Urpiner je najlepšie pivo v ČR a SR!

SPRÁVY
12 /

28.júla První pivní extraliga „Tramwayi“ po štvrtý raz predstavila najlepšie pivá Českej a Slovenskej republiky. V osemčlennom finále si vybojoval prvenstvo Banskobystrický pivovar Urpiner so značkou „Urpiner Premium 12“.

První pivní extraliga robí odborné degustácie s propagáciou kvality a rozmanitosti jednotlivých značiek pív na českom pivnom trhu.  Štandardne hodnotí a degustuje všetky české ležiaky dostupné v obchodnej sieti. Tradíciou súťaže pív sa stalo aj česko-slovenské finále.

Všetky vzorky pív sa prísne hodnotia nezávislým spôsobom. Pivá sú zakúpené v bežnej obchodnej sieti a testujúci vopred nepoznajú ich identitu.

 „Hodnotí sa vôňa, chuť, horkosť a  nasýtenosť (říz), teda atribúty, ktoré by správny ležiak mal mať,“

hovorí viceprezident První pivní extraligy Jan Šuráň.

Ladislav Jakl, prezident První pivní extraligy, k tomu dodáva:

„V našej súťaži sledujeme výhradne senzorické vlastnosti a nezaoberáme sa predsudkami. Boli by sme radi, keby podobne postupoval český pivár. Aby sa nebál experimentovať a skúsil ochutnať pivo, o ktorom dopredu nevie, ako mu bude chutiť.“

V súťaži sa na základe  historických dokladov porovnávajú úspechy a kvalita českých i slovenských pivovarov. V tohoročnom finále, do ktorého postúpili značky pív z predchádzajúcich kôl,  sa degustovalo 8 vzoriek piva. Pre Banskú Bystricu je vyznamenaním, že  víťazom sa stal náš pivovar Urpiner a nechal za sebou známe značky pív z veľkých pivovarov.

Som veľmi rád, že naše pivo zvíťazilo v rámci celej bývalej federácie. Porota pri hodnotení identitu pív nepozná, takže môžeme byť právom hrdí na to, že kvalitu nášho piva ocenili práve českí pivári, ktorí sú považovaní za znalcov v pivnom fachu,“

uviedol podpredseda predstavenstva Banskobystrického pivovaru Urpiner  Ing. Ľubomír Vančo.

Konečné poradie vo  finále:
1. Urpiner
2. Radegast
3. Corgoň
4. Svijany
5. Kozel
6. Zlatý Bažant
7. Pernštejn
8. Stein

Zdroj: Urpiner BB