Pri Banskej Bystrici havaroval vrtuľník, štyria ľudia zahynuli

SPRÁVY
6 /

Neďaleko Banskej Bystrice sa v stredu zrútil vrtuľník záchrannej služby. Jeho vrak našli vo štvrtok približne o pol druhej ráno v katastri obce Strelníky pomocou termovíznych kamier.

Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air – Transport Europe (ATE) v lesnom teréne neďaleko obce  Strelníky zahynuli štyria ľudia na palube, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.

K zranenému mužovi zo Strelník so zlomenou nohou v ťažko prístupnom teréne vyrazila popradská posádka záchranného vrtuľníka  špecializovaná na zlaňovanie.

Chvíľu po naložení zraneného muža na palubu vrtuľníka, len čo  stroj vzlietol, sa z vysielačky ozvali čudné zvuky a nastalo ticho. Nikto z posádky sa odvtedy neozval. Kolegovia záchranári preto odštartovali pátraciu akciu.. 

„Bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života,“ 

informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Na miesto tragédie  sa dostavil  aj minister vnútra Robert Kaliňák. Celé okolie je uzavreté, skúmajú sa trosky havarovaného vrtuľníka a zisťujú príčiny jeho pádu.

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.

„Pilot vrtuľníka Ján Rušin mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár,“

 uviedla  Hopjaková.

Za nasadenie a oddanú prácu, ktorú títo traja záchranári vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke.

Autor: (dem), Foto: ATE Poprad a ilustr.