FOTO: V Anglicku neprávom obvinený Adam je po pol roku väzby konečne doma v Sásovej

SPRÁVY
2 /

Mladý Bystričan Adam Štajer zo Sásovej prežíval od júna v Anglicku ťažké chvíle. Polícia ho na základe jedného kamerového záznamu zadržala v okolí miesta požiaru kníhkupectva v centre mesta Maidstone a ako jediného podozrivého držala vo väzení až do oslobodzujúceho rozsudku spred pár dní.

Adam si chcel v Anglicku zarobiť na štúdium práva

V sobotu sa v priestoroch Súkromnej základnej umeleckej školy Lavuta na Magurskej v Sásovej stretol Adam s rodinou a priateľmi, ktorí mu pomohli, ale aj s novinármi. Viacerí sa neubránili emóciám. Ide o slušnú sásovskú rodinu, v ktorej je 25-ročný Adam najmladší z bratov (Mário a Gejza). Mama Eva pracuje v nemocnici, otec Gejza je invalidný dôchodca.  

Spolu s Máriom založili charitatívnu organizáciu SPIN a prostredníctvom nej pomáhali bezdomovcom. Adam sa venoval aj sociálne slabším deťom, za čo získal medzinárodné ocenenie a zastupoval mladých Rómov v Bruseli. Po absolvovaní gymnázia sa chcel dostať na právo, ale pre nedostatok miesta ho nezobrali.  

Preto sa Adam Štajer sa rozhodol odísť do Anglicka a zarobiť si peniaze na vysokoškolské štúdium. V Maidstone pracoval ako pomocník v indickej reštaurácii.  Býval v podnájme u jej majiteľa. Tahmula Hussaina. Ten o ňom hovorí, že  je usilovný, zdvorilý, dochvíľny a dôveryhodný mladý muž.

V nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste

Mladý Bystričan sa však dostal do problémov 8.júna, keď v noci išiel z práce a prechádzal po ulici zhodou okolností okolo horiacej knižnice  v centre Maidstonu. Najskôr chcel volať hasičov, ale keďže nevie dobre po anglicky a je cudzinec, napadlo ho, že radšej odtiaľ odíde.  Adama však sedem minút po vzniku požiaru nasnímal kamerový systém.

Hasiči bojovali s ohňom od jednej hodiny po polnoci až do popoludnia. Požiar spôsobil škodu aj na okolitých budovách za viac  5 miliónov libier. Na základe kamerových záberov prišla polícia po Adama do práce tri dni po požiari. Zatkli ho ako podozrivého zo sériového podpaľačstva. Odvtedy bol  za mrežami, hoci sa cítil absolútne nevinným. Prípad rozmazali miestne médiá, ktoré si na Adamovi „zgustli“ ako na prisťahovalcovi z východu.  

Bystričan čakal vo väzení na súd, pričom sa učil anglicky, aby lepšie rozumel vyšetrovateľom, právnikom a sudcom. Vo väzbe ho obvinili z podpaľačstva a vzhľadom na výšku škody mu hrozilo až 20-ročné väzenie. S rodinou volal každý deň, bola mu najväčšou oporou. Kvôli cestám za ním a hľadaniu právnej pomoci pre svojho syna sa zadlžili, pomohli im najmä rómske mimovládne organizácie.

Zásadný obrat v celom prípade nastal potom, čo sa do veci po intervencii splnomocnenkyne vlády SR pre národnostné menšiny Márie Jedličkovej, riaditeľa SZUŠ Lavuta Alexandra Daška a aktivistu Maroša Baloga  obulo ministerstvo zahraničných vecí SR so zastupiteľským úradom v Londýne. O Adamov osud sa začali zaujímať aj novinári z BBC.

Napokon sa našiel svedok, ktorý potvrdil Adamovu nevinu a sudca po súhlase poroty vyriekol oslobodzujúci rozsudok. Rodina teraz zvažuje podanie žaloby o náhradu škody, ktorá ich synovi vznikla niekoľkomesačným bezdôvodným väznením, poškodením jeho dobrého mena  a psychickou ujmou.

Konečne doma medzi svojimi

Ako prvá na stretnutí s novinármi prehovorila dojatá Adamova mama Eva Štajerová:

„Som šťastná, že je doma. Prišli sme domov v noci, do poslednej chvíle som tomu neverila, že sa to podarí, bolo to ťažké. Volali sme si, trikrát sme ho navštívili v anglickom  väzení. Sme si museli požičať peniaze, zadlžili sme sa, ale hlavné je, že Adam je  doma. Nemali nič na neho, len to, že v tom čase prechádzal cez ulicu. Spočiatku nemal ani právnika, až teraz ku koncu. Spadol mi kameň zo srdca, budú to pre nás krásne Vianoce.“

Adamov otec Gejza Štajer prežíval súd so synom doma:

„Bol som na telefóne. Ja verím v spravodlivosť a bolo zrejmé, že Adam to neurobil. Nám ako rodine veľmi pomáhala viera v pána Boha, Keby sme ju nemali, ako ľudia by sme to nezvládli. Teraz sme šťastní, lebo spravodlivosť zvíťazila. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí boli zainteresovaní do tohto prípadu. Veľa slov je niekedy zbytočných, chcem sa so všetkými stretnúť osobne.“

Riaditeľ SZUŠ Lavuta Alexander Daško bol tým kľúčovým človekom, ktorý naštartoval účinnú pomoc Adamovi:

„Keď prišiel za mnou Maroš Balog s týmto problémom a vysvetlil mi, čo sa deje v Anglicku, neváhal som ani chvíľu a začal konať. Stretol som sa s pani Máriou Jedličkovou, oslovili sme ministerstvo zahraničných vecí i zastupiteľstvo v Londýne, až potom sa to rozbehlo až do zdarného konca. To zavážilo, veď mohli odsúdiť nevinného mladého človeka a zničiť mu život nedbalosťou tamojších úradov pri vyhodnocovaní dôkazov. Je to predsa občan SR o ktorého bolo treba bojovať. Najdôležitejšie je, že Adam je doma a to je pre jeho rodičov i bratov najkrajší darček k Vianociam.“

Samotný Adam Štajer prežíva chvíle so svojimi najbližšími s veľkým zadosťučinením:

„Nebolo to ľahké, je to nová skúsenosť a beriem si z toho ponaučenie do života. Spočiatku som to vnímal tak, že polícia rieši prípad požiaru a potrebuje vypočuť všetkých, ktorí boli v danej chvíli nablízku. Myslel so si, že po výsluchu ma prepustia, pretože som s tým nič nemal, ale skončil som vo väzení napriek tomu, že dôkazy nesvedčili proti mne. Rodina stála pri mne, aj priatelia, to mi veľmi pomáhalo prečkať to, bol som trpezlivý. Ďakujem všetkým, ktorí mi verili a pomohli aj mojej rodine.“

Polícia celý čas tvrdila, že nevedia nájsť ostatných svedkov z videa, na ktorom  bol zachytený Adam prechádzajúci okolo horiacej knižnice po chodníku. Až po polroku sa konečne objavil svedok, ktorý potvrdil Adamovu nevinu. Vyzeralo to tak, akoby anglické  úrady začali na prípad intenzívne pracovať až posledné dva týždne pred súdom. Napriek všetkému Adam nezanevrel na Anglicko.

Na záver sa vyjadril aktivista Maroš Balog, ktorý pomáhal pri Adamovom oslobodení z anglického väzenia:

„Veľká vďaka patrí nášmu štátnemu i mimovládnemu sektoru, právnikovi a Alexandrovi Daškovi, ktorí pomohli Adamovi. Je to akýsi precedens, ktorý sa môže stať ktorémukoľvek Slovákovi v zahraničí, keď mu jedného dňa zaklope niekto na dvere, príde polícia a on tam zostane 6 mesiacov mimo normálneho života, pričom my Európania často ani  nerozumieme  tomu anglosaskému právnemu systému v Anglicku. Bolo to ťažké, len sme verili, stalo sa to slušnej rodine, ktorá sa snaží žiť, ako sa má, chodia do práce, majú vzdelané deti. Možno to bolo predurčené aj odkiaľsi zhora, pred Vianocami, on je Adam a jeho mama Eva…“

Rodina Štajerocov zo Sásovej tak môže po viac ako polročnom strádaní konečne prežiť Vianoce spolu. Sú šťastní, aj keď si prešli peklom a Adamov prípad ešte bude mať zrejme dohru…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a archív