Banskobystrický ležiak z pivovaru Urpiner získal svetový úspech v súťaži European Beer Star 2012. Presadil v konkurencii 1366 vzoriek piva.
Svetlý ležiak Urpiner Premium 12° získal striebornú medailu na deviatom ročníku pivnej degustačnej súťaže European Beer Star 2012. Súťaž vyhlasuje a organizuje medzinárodná Asociácia malých nezávislých pivovarov. Pivo Urpiner, ktoré je členom nezávislého hnutia Pivobrana združujúceho nezávislé slovenské pivné značky, sa pri svojej premiére na tejto súťaži presadilo v konkurencii 1366 vzoriek piva zo 45 krajín, čo je v novodobej histórii tohto pivovaru jeho najväčší úspech.
„Keď som sa o vyhodnotení súťaže dozvedel, nemohol som uveriť vlastným ušiam. European Beer Star pre nás a nezávislé slovenské pivo znamená veľmi veľa. Súťaž totiž anonymne vyhodnocuje 100 expertných degustátorov, ktorí počas dvoch dní ochutnali vyše 1300 pivných značiek. Dá sa povedať, že táto súťaž je po World Beer Cup druhá najprestížnejšia na svete,“ povedal podpredseda predstavenstva banskobystrického pivovaru Ľubomír Vančo.
Urpiner je posledným nezávislý priemyselný pivovar v slovenských rukách a bez zahraničných majiteľov. Od roku 2006 získal na domácich či medzinárodných súťažiach spolu 19 ocenení kvality. „Cenu podobného rangu pred Urpinerom nezískala žiadna slovenská pivná značka,“ uviedol Juraj Kadáš z agentúry Dynamic Relations 2000.
História výroby piva v Banskej Bystrici
Má už viac ako päťstoročnú tradíciu. Málokto dnes vie, že pivovarnícka tradícia sa v meste pod Urpínom začala ešte v roku 1501, kedy bolo mestu udelené privilégium takzvaného „varečného práva“. Na stáročnú tradíciu varenia piva nadviazal novodobý pivovar postavený v Radvani – Kráľovej, ktorý bol uvedený do prevádzky 13. augusta 1971 ako Pivovar Urpín s kapacitou 350-tisíc hektolitrov piva ročne.
Pokračovateľom bohatej pivovarníckej tradície v meste je spoločnosť Banskobystrický pivovar, a.s. Nové vedenie spoločnosti zahájilo od 1. 5. 2007 celkovú obnovu pivovaru zahŕňajúcu reštrukturalizáciu jej technologického vybavenia a revitalizáciu obchodných a marketingových aktivít tak, aby vrátilo pivovaru jeho významné pozície aké zastával v minulosti. Do celkovej obnovy a modernizácie technologického vybavenia pivovaru sa investovalo viac ako 2 milióny eur.
Pivovar tak po rokoch stagnácie konečne nastúpil cestu konjunktúry a rozvoja. Banskobystrický pivovar je dobrým príkladom toho, že aj slovenská firma bez zahraničného kapitálu dokáže vyrábať vynikajúci produkt, investovať do technológií a v dnešnej neľahkej dobe podporovať zamestnanosť v stredoslovenskom regióne.
Spoločnosť Banskobystrický pivovar, a.s. je výrobcom výnimočného slovenského piva značky Urpiner, vyznačujúceho sa originálnou chuťou a vyrábaného podľa tradičných receptúr. Pri výrobe piva Urpiner sa využíva klasická technológia, pri ktorej pivo prirodzene zreje 50 dní a suroviny, ktoré prešli starostlivým výberom pivovarníckych majstrov – horskú vodu z okolitých vrchov, slad pestovaný na úrodných poliach južného Slovenska a chmeľ najlepšej kvality.
Pivo značky Urpiner má vysokú kvalitu a originálnu nezameniteľnú chuť, ktorú dokážu oceniť aj v zahraničí. Posledné medzinárodné ocenenie je toho dôkazom.
Zdroj: Urpiner BB